Behöver du vår hjälp?

Adsight är en digital byrå som utgår från ditt företags behov och målgrupp – så att du och dina kunder lättare hittar varandra. Nyfiken på hur?

Senast uppdaterad: 13 november – 2020.

När man pratar om sökmotorer och sökmotoroptimering (SEO) förs de flestas tankar till Google. Något som i och för sig inte är särskilt konstigt med tanke på deras överlägsna marknadsandel. Faktum är dock att det finns tusentals alternativa sökmotorer. I denna artikel listar jag ett axplock av dem! 

Vad är en sökmotor? 

En sökmotor har framförallt två huvudsakliga uppgifter: att indexera webbplatser på internet och presentera de mest relevanta resultaten baserat på användarnas sökfråga. Om du vill lära dig mer om hur sökmotorerna fungerar, rekommenderar jag dig att läsa vår tidigare artikel Google indexering.

Lista på sökmotorer 

Nu när du har bättre förståelse för vad en sökmotor är, tänkte jag lista 23 alternativa sökmotorer till Google:

 

1. DuckDuckGo 

DuckDuckGo

Förutom att vara den sökmotor med det roligaste namnet på marknaden, finns det mycket annat som gör att DuckDuckGo skiljer sig från sina konkurrenter. När denna amerikanska sökmotor såg dagens ljus för tio år sedan gjorde den det med slogan ”The search engine that doesn’t track you.”

Ja, du kanske förstår vad som gör den unik. Till skillnad från många andra sökmotorer, som fokuserar på att samla in och lagra så mycket information som möjligt om sina användare, har DuckDuckGo prioriterat integritet och anonymitet.

Själva påstår man att potentiell personidentifierande information varken lagras eller skickas vidare till tredje part.

2. Yandex

Yandex

Yandex är ett multinationellt företag som tillhandahåller flertalet internetrelaterade tjänster och produkter. Till dessa hör bland annat Yandex.ru – den största ryskspråkiga sökmotorn på marknaden.

Företaget är Rysslands största IT-bolag och deras söktjänst är landets fjärde mest besökta webbplats. Även på den globala marknaden är Yandex en stor spelare. Det är nämligen världens femte största sökmotor efter jättar som Google, Bing, Baidu och Yahoo.

3. Baidu 

Baidu

Baidu är ett kinesiskt IT-bolag som framförallt är känt för sin sökmotor med samma namn. Sedan starten för nästan tjugo år sedan har Baidu vuxit explosionsartat och idag använder hela 800 miljoner människor företagets söktjänst. Något som gör Baidu till Kinas största sökmotor och den fjärde största i världen.

 

4. Dogpile

Dogpile

Till skillnad från ovanstående sökmotorer använder sig inte Dogpile av någon egen databas. Istället visar man resultat från andra söktjänster som Google, Yandex och Baidu, fast utan reklam. Med andra ord ett perfekt alternativ för dig som är trött på alla annonser!

5. AltaVista 

AltaVista

AltaVista var en sökmotor som såg dagens ljus i december 1995. Till en början var söktjänsten väldigt populär och under många år var det faktiskt den populäraste av dem alla. Efter att Google lanserade sin söktjänst 1998 tappade dock AltaVista sakta men säkert sin trogna användarskara. Något som ledde fram till att man 2013 stängde ner tjänsten.

6. Ask

Ask

Ask.com är ytterligare en sökmotor som var tidigt ute. Man lanserade faktiskt sin tjänst året efter AltaVista, men då under annat namn – Ask Jeeves. En sökmotor som snabbt blev älskad på grund av sitt annorlunda fråge-format. Istället för att söka på enstaka ord uppmanades man på Ask att ställa frågor till sökmotorn.

7. Ecosia 

Ecosia

Människor blir idag allt mer miljömedvetna och många har insett hur mycket våra digitala vanor kostar miljön. För att slå ett slag för naturen lanserades därför Ecosia – världens enda Co2-neutrala sökmotor.

Ecosia lanserades 2009 och är som vilken sökmotor som helst, fast med en stor skillnad. Man använder de intäkter som kommer från sökningarna till att plantera träd. Hittills har man planterat över 40 miljoner träd.

8. Startpage

Startpage sökmotor

Integritet och säkerhet har blivit en het potatis under de senaste åren. Något som har gjort att det vuxit fram allt fler sökmotorer som börjat sätta just den personliga integriteten i fokus. Det gör man huvudsakligen genom att positionera sig som en sökmotor utan spårning.

En aktör som hoppat på detta tåg är Startpage, vilka själva ser sig som världens mest privata sökmotor. Precis som nämnts ovan så gör man detta genom att sätta personlig integritet i fokus och skippa lagring av personuppgifter och sökdata.

9. Search Encrypt 

Search Encrypt sökmotor

Likt DuckDuckGo, Startpage och andra aktörer så är Search Encrypt en sökmotor vars huvudsakliga fokus är den personliga integriteten.

10. Searx 

Searx sökmotor

Vid det här laget har du säkerligen noterat hur många alternativa sökmotorer som skapats för att värna om användarnas integritet. Searx är en metadatabas och uppger själva att de inte delar användarnas IP-adresser eller sökhistorik med de sökmotorer som de samlar resultat från.

11. Swisscows 

Swisscows sökmotor

Swisscows är inte helt oväntat en schweizisk sökmotor som inte lagrar någon data från användare, samtidigt som de även uppger sig för att vara ett ”familjevänligare” alternativ då de utesluter resultat som inte är lämpliga för barn.

12. Qwant

Qwant sökmotor

Från Schweiz till Frankrike. Qwant är nämligen en fransk sökmotor som funnits sedan 2013. Likt många av de nyare sökmotorerna så säger de sig inte nyttja användarspårning. Vad som gör dem unika är däremot att de, åtminstone enligt egen utsago, använder sig av en egen indexeringsmotor.

13. Yahoo 

Yahoo sökmotor

Yahoo är ett amerikanskt företag som likt Google har många järn i elden. En av de sakerna man är mest kända för är däremot sin söktjänst.

14. WolframAlpha

WolframAlpha sökmotor

WolframAlpha har både skillnader och olikheter med andra sökmotorer. Många brukar därför benämna det som ett ” sökmotorliknande internetverktyg” som huvudsakligen bygger på banbrytande algoritmer och AI-teknologi.

15. Boardreader

Boardreader sökmotor

Boardreader kan bäst beskrivas som en hybrid mellan en sökmotor och ett forum. Eller rättare sagt en sökmotor som används för att söka efter särskilda ämnen inom en rad olika forum.

Nedanför hittar du ytterligare exempel på sökmotorer:

16. Gibiru
17. Disconnect Search
18. Yippy
19. Lukol
20. MetaGer
21. Gigablast
22. Oscobo
23. Blekko

Avslutningsvis

Där har du det – 23 alteranativa sökmotorer till Google. Vilken sökmotor blir din nya favorit?

Behöver du vår hjälp?

Vi är en fullservicebyrå och hjälper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spårning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
54 recensioner
×