Behöver du vår hjälp?

Adsight är en digital byrå som utgår från ditt företags behov och målgrupp – så att du och dina kunder lättare hittar varandra. Nyfiken på hur?

Att det är viktigt att synas på Google och arbeta med sökmotoroptimering (SEO) är troligtvis de flesta medvetna om idag. Få har däremot koll på hur sökjättar som Google indexerar webben och vad som egentligen händer när man genomför en sökning på en sökmotor. I denna artikel tänkte vi därför reda ut just detta!  

Sökmotorernas omfattande webb-index

Precis på samma sätt som du troligtvis har koll på vikten av att synas på Googlar, har du troligtvis också koll på vad ett index är, men låt oss ta det från början!

Man skulle bäst kunna likna ett index med ett bibliotek fyllt med information som sedan sorterats i en viss ordning, exempelvis alfabetiskt. Du kan hitta dem i början och slutet av böcker för att bara nämna några platser där dem syns.

Sökjättar som Google fungerar på samma sätt – de är kort och gott ett index bestående av miljardtals webbplatser och webbsidor. När du gör en Google sökning söker du alltså inte ens på webben, utan i deras index av webben.

I sökjättens index finns det hundratals miljarder webbsidor, men hur har de egentligen hamnat där från första början?

Så indexerar Google webben

Som du säkerligen förstår krävs det enorma krafter för att hitta och lagra hundratals miljarder webbsidor. För att lyckas med denna väldiga insats använder sig Google utav avancerad mjukvara och sökrobotar, även känd som spindlar.

Det hela börjar med att spindlarna sätter igång att gå igenom den lista med webbadresser som tidigare har indexerats, samt de webbplatskartor som webbplatsägare försett Google med via Search Console (mer om det senare).

När spindlarna besöker dessa sidor så kollar dem vilka andra webbplatser som den länkar till. De fortsätter därefter till denna sida, vilken den också indexerar, sedan upprepas processen tills man lyckats indexera hela webben. Okej, kanske inte hela, men åtminstone stora delar utav den.

Processen ser ut som följande:  

Google indexerar internet

Efter att sökrobotarna har hittat en webbsida läser dem dessutom av dess innehåll och noterar viktiga signaler som sökord och hur ofta den uppdateras, vilka sedan används som rankningsfaktorer. Sidorna lagras därefter i Google index för att sedan visas för dig när du genomför en sökning.

Googles sökindex innehåller hundratals miljarder webbsidor och är över 100 000 000 gigabyte stort. Det är som registret sist i en bok – en post för varje ord som visas på varje webbsida vi indexerar. När dem indexerar en webbsida lägger de till poster för alla ord som den innehåller.

Så får du Google att indexera din webbplats 

Nu när du har bättre förståelse för hur Googles indexering fungerar, kanske du är nyfiken på att veta hur du får dem att indexera just din webbplats?

Det allmänna tipset för att hamna i sökjättens gigantiska bibliotek av webbsidor är att själv anmäla din webbplats till deras index. Något som du enkelt kan göra via Google Search Console på två olika sätt:

  • Hämta din sida som Google
  • Skicka in en XML-sidkarta

Hämta din sida som Google

För att hämta din sida som Google börjar du med att gå in på Search Console. Tryck därefter på genomsökningsåtgärder:

Klicka sedan på hämta som Google:

Därefter klickar du på hämta och rendera:

Sist men inte minst klickar du på begär indexering:

Skicka in en XML-sidkarta

För att skicka in en XML-sidkarta måste du först se till att det finns en på din webbplats. Har du en WordPress sida kan du enkelt lösa detta via plugins som Google Sitemap Generator eller Yoast SEO. Du hittar därefter din sidkarta på http://dinwebbplats.se/sitemap.xml.

För att skicka in din XML-sidkarta till Google går du först in på Search Console. Därefter klickar du på genomsökningsåtgärder:

 

Sedan på webbplatskartor:

 

Tryck därefter på lägg till/testa webbplatskarta:

Sist men inte minst skriver du webbadressen till din webbplatskarta (/sitemap.xml) och trycker på skicka:

 

Hur vet jag om Google har indexerat mina webbsidor?

För att kontrollera kan du enkelt skriva in site:dinwebbplat.se i Google:

Därefter kan du se hur många sidor som dem har indexerats:

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för hur Google bär sig åt för att indexera webben. Önskar du hjälp med att förbättra din närvaro i sökmotorerna är du också varmt välkommen att ta hjälp av oss på Adsight. Ring oss direkt på 08-6110071 eller skicka ett mejl till info@adsight.se för att ta del av våra kundcase!

Behöver du vår hjälp?

Vi är en fullservicebyrå och hjälper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spårning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
54 recensioner
×